2012.

LIPANJ
10

3. FESTIVAL VJERSKOG FILMA U TRSATU 2012.

 

U hrvatskom marijanskom svetištu na Trsatu u Rijeci od 7. do 9. lipnja održan je 3. festival hrvatskih vjerskih filmova kojega organiziraju Istra film i Franjevački samostan Trsat.
Ovaj specijalizirani filmski festival na jednom mjestu okuplja i natjecateljskom vrednovanju izlaže godišnju produkciju vjerskih filmova snimljenih u Hrvatskoj i hrvatskoj dijaspori diljem svijeta. Ovogodišnji festival bio je vrlo dobro posjećen. Prva dva dana projekcije su bile na otvorenom, u velikom klaustru franjevačkog samostana, a zadnji dan, u subotu, u Auli Ivana Pavla II.Dokumentarni film «Međugorje-evo ti majke» redateljice Ljiljane Bunjevac-Filipović u produkciji HRT-a pobjednik je ovogodišnjeg trećega po redu Festivala hrvatskih vjerskih filmova Trsat. Festivalski žiri kojim je predsjedao Srđan Segarić dodijelu Grand prixa je prokomentirao svojim mišljenjem kako je ovdje riječ o  pravom dokumentarcu vjerske tematike u kojemu se paralelno miješaju povijesne činjenice vezane za fenomen ukazanja i samog Međugorja s dojmljivim iskazima aktera čudesnih i dramatičnih događanja.«Dubrovački prorok-Josip Ruđer Bošković» ovjenčan je strukovnim nagradama za najbolju režiju Nani Šojlev i najbolju glazbu Mari Marketu. Ovaj vrsni i u duhu svjetski produciranih i režiranih televizijskih dokumentarca  matematički točno i precizno prati životni put Ruđera Boškovića. U svim segmentima filma vidi se duboka promišljenost i istančani estetizam u režiji kojim su povijesne zanimljivosti prezentirane na vrlo zanimljiv i barokno raskošan način. Originalna glazba ilustrira Boškovićevu fascinantnu životnu priču u svim njenim dimenzijama: od raskošnih baroknih zvukova plemenitoga Dubrovnika, Pariza, Beča ili Britanskoga dvora, preko uzvišene glazbe liturgijske atmosfere Rima, do istočnjačkog melosa Istambula...
Originalna i zanimljiva ideja filma «Nije moja duša prazna» koja na posve nov i zanimljiv način tematizira problem hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a i karizmu velečasnog Zlatka Sudca donijela je Jakovu Sedlaru nagradu za najbolji scenarij.  Sedlarov scenaristički koncept je naoko jednostavan, ali je istovremeno vrlo dubok i zadire u najintimnije zakutke ljudske psihe. Po prvi puta se u hrvatskoj dokumentaristici progovara o važnosti vjere u prevladavanju osobnih trauma pojedinca.
Već drugu godinu za redom nagrađen je za svoj snimateljski posao Branko Cahun. Ovaj istaknuti hrvatski snimatelj osobito je doprinio visokoj estetiziranosti i dojmljivosti filma «Mrtva noć» Branka Ištvančića.
Blago kontroverzna priča kratkoga igranoga filma «Uskršnja jaja» Slobodana Karajlovića o proslavi Uskrsa u obitelji jednoga oficira JNA nagrađena je za najbolju montažu. Istančan osjećaj za ritam i tempo montažera Sanjina Stanića uvelike je pridonio dinamičnom i uzbudljivom izlaganju priče kojima stalno drži pozornost gledatelja.
Opći je zaključak ovogodišnjega festivala da je odluka o projekcijama na otvorenom bila pun pogodak, jer se na taj način vratilo publiku pred festivalski ekran. Budući da Festival Trsat financiraju jedino Franjevački samostan Trsat i HAVC, pred organizatorima je mukotrpni rad za stvaranjem izdašnijega proračuna koji bi omogućio i dodatne festivalske programe na tragu potrebe za novom evangelizacijom.

 


SAMOSTAN SVETIŠTE ŽUPA SV.JURJA PASTORAL HODOČAŠĆA DUHOVNI KUTAK
Osoblje Povijest Povijest Trsatski razgovori Kroz povijest Vaše molitvene nakane
Samostan Bazilika Župa FSR Pokornička bogoslužja Marijin Trsat
Novicijat Riznica   Frama Stube Petra Kružića  
Marijin perivoj Posjet Ivana Pavla II   Zbor svetišta Prijave  


Design: AD Studio 2010 - 2011